Skip to content

Healthy and Tasty – by Laura

Proiectul Healthy and Tasty – by Laura

Mic interviu cu Laura Gavrilaș

Hai să te cunoaștem mai bine, Laura!
Spune-ne cine ești și ce te recomandă?

Activez de nouă ani în domeniul sănătății în calitate de nutriționist-dietetician. În tot acest timp, am ajutat cu entuziasm mii de persoane, chiar și pe cele cu diverse afecțiuni sau probleme de sănătate să se apropie de un stil de viață sănătos, să se organizeze cu ușurință și să includă alimente nutritive și bine alese în dieta lor. Am observat în timp, că toți cei care au reușit să susțină un stil de viață sănătos și activ au beneficiat de o stare generală plină de energie, de o creștere a capacității de concentrare, și de o creștere a nivelului de productivitate, aspecte care îmbunătățesc considerabil calitatea vieții.

Prin activitatea mea de zi cu zi, atât în cabinet, unde ofer consiliere personalizată cât și în cadrul activităților de grup (workshop, ateliere) am încercat să fiu un ambasador al alimentației sănătoase prin care să transmit pas cu pas cum putem crea echilibrul între sănătos și gustos.

Ce este “Healthy&Tasty by Laura” și cum a luat naștere acest proiect?

Cea mai comună problemă în implementarea recomandărilor nutriționale este lipsa de timp, aspect pe care l-am întâlnit la marea majoritate a persoanelor cu care lucrez. Trăim vremuri în care activitatea profesională ne ocupă 10-12 ore pe zi, după care mai trebuie să te ocupi de familie și să faci teme cu copiii.

În încercarea de a fi cât mai eficienți, mulți renunță la timpul de preparare culinară și aleg să își comande de mâncare. Aici intervenim noi, pentru că Healthy&Tasty by Laura este un concept de food delivery care aduce mai aproape de consumatori echilibrul între sănătos și gustos.

Și pentru că lucrurile bune necesită muncă în echipă și parteneriate puternice am început colaborarea cu La Casa Pane pentru a dezvolta această nouă gamă de produse, echilibrate din punct de vedere nutrițional, gustoase și nu în ultimul rând, la un click distanță. În plus, acest proiect îmi permite să ajung cu recomandările gata implementate la toți cei care au nevoie.

Ce înseamnă o masă sănătoasă?
Mulți cred că a mânca sănătos este echivalent cu a mânca salate și legume…
Există ceva mai mult în spatele cuvântului “sănătos”?

Într-adevăr multe persoane asociază alimentația sănătoasă cu mâncatul frunzelor de salată, cu o alimentație fadă și restrictivă.

Nu este ușor să definim ce înseamnă defapt sănătos pentru că în nutriție și alimentație nu există alb și negru, există doar tonuri de gri.

Sănătos în dicționarul meu înseamnă să alegem din fiecare grupă alimentară reprezentanții cu gradul cel mai redus de procesare (de către industria alimentară în special). Fiecare grupă alimentară are reprezentanți care conțin mai multe substanțe cu efecte benefice, de cele mai multe ori acele alimente sunt cele care suferă procesări minime.

De exemplu, din categoria făinoaselor, pâinea integrală sau cerealele integrale care sunt minim procesate și conțin un număr limitat de ingrediente sunt mult mai sănătoase prin conținutul de fibre, vitamine și minerale decât pâinea albă, croissantele, sau gogoșii.

Similar, în categoria produselor din carne sau pește, întotdeauna o bucată de carne gătită simplu va fi mai sănătoasă decât un mezel care este un produs procesat din carne, care conține o listă lungă de aditivi alimentari.

La fel de important în contextul unei alimentații sănătoase este ca alimentul pe care alegem să îl punem pe masă să fie gătit printr-o tehnică de preparare blândă și un adaos minim de ulei sau grăsime. Totuși elementul fundamental al unui stil de viață sănătos este consecvența. Suma obiceiurilor alimentare pe termen lung cântărește mai mult în atingerea și păstrarea unei stări optime de sănătate decât demersurile scurte și superficiale (de exemplu o săptămână nu mănânc zahăr).

Ținând cont că suntem la începutul unui nou an, care ar fi niște rezoluții sănătoase de care ar trebui să ținem cont?

Păstrând ideea de mai sus, aș spune că orice ne-am propune, este important să fim realiști și să ne setăm obiective pe care avem convingerea că le putem susține pe termen lung. Sunt convinsă că oricare dintre noi are lucruri care pot fi îmbunătățite în alimentație, însă consider că există doi piloni esențiali pe care ar trebui sa îi includeți pe lista de priorități zilnice.

1. Păstrarea unui orar regulat de mese, chiar dacă nu mâncăm la ore fixe, este important măcar să mâncăm în același interval orar, spre exemplu un obiectiv realist ar fi consumul micului dejun zilnic între 8.00-9.00, al prânzului între 13.00-14.00 și al cinei între 18.00-19.00.

2. Includerea vegetalelor la fiecare masă principală. Și contrar ideii că totul trebuie să fie verde, aici putem include legume în culori cât mai variate, atât în varianta lor crudă cât și gătită cu tehnici culinare blânde (spre exemplu prepararea la abur sau fierberea).

Articole similare

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *